Sorgboken

"En utomordentligt klok bok om sorg...den talar ur djup erfarenhet...saknar uns av hurtfriskhet"
(Eva Wahlström, Borås Tidning september 2012)

”...balanserar skickligt mellan att berätta generellt och personligt på samma gång....lugnt, inkännande och sakligt...För det drabbade barnet blir Maria Farms ord som en varm kram i natten...För mellanåldern fyller Maria Farm ett tomrum med en bok som borde finnas i minst ett par exemplar i vartenda skolbibliotek.”
(Jessica Gottberg, Helsingborgs Dagblad oktober 2012)

"Boken är riktad till ungdomar, men passar alla som genomgår sorg. Det förtydligande språket och avdramatiseringen av känslor kan alla ta till sig...En nödvändig bok för alla."
(Gabriella Nilsson, Folkbladet i Norrköping december 2012)

"Om allt det som är motsägelsefullt skriver hon på ett sätt som jag hade uppskattat som 11åring, som jag uppskattar även som 29åring. .. Farm dramatiserar inte, men förminskar inte heller det som är mest komplicerat... Det kanske inte alltid går att prata med de man har närmast?... Då är den här boken formidabel. Stick den i handen på någon ung i din närhet... Den söker räcka ut en hand till den som är liten och i kris. Det lyckas den med. Lågmäld och utan fyrverkeri."
(Charlotte Qvandt, dagensbok.com, december 2012)

Varje år förlorar 3000 barn i Sverige en förälder. Kanske är du en av dem. Eller så har du förlorat någon annan som stod dig nära: en bror, syster eller en kompis. Att sörja och vara ledsen känns ofta väldigt ensamt. Som om ingen annan förstår dig och dina känslor. Jag har skrivit en bok som jag önskar kan vara en tröst och en hjälp för dig. Jag hoppas att du kan hitta svar på frågor om sorg här men också få tips och råd om hur du bäst kan ta hand om dig. Saker du kan göra eller tänka på när det känns extra svårt. Det finns ett talesätt som lyder: Tiden läker alla sår. Jag är inte helt säker på det. Men tiden ger oss redskap och styrka att bära våra sår så att de inte bromsar oss eller får oss att må onödigt dåligt. Och du kommer att kunna skratta och vara glad igen, även om det kanske inte känns så just nu.

Det här är en bok för alla barn och ungdomar, från cirka 10 år och upp, som har förlorat någon. Boken tar upp sorgens faser, olika dödssätt och hur det påverkar de efterlevande, hur man hanterar svåra känslor i vardagen samt resonerar kring dödens och sorgens mer existentiella perspektiv.


Det är en utmärkt bok att ge till någon som har förlorat till exempel en förälder, men det är också en utmärkt bok för vuxna som finns i det sörjande barnets närhet.